Houten kozijnen, de voordelen!

Mike avatar

Mike op 28-01-2016

Wanneer je toe bent aan nieuwe kozijnen zijn houten kozijnen serieus het overwegen waard. Al eeuwen worden houten kozijnen gebruikt in woningen, maar nog steeds zijn ze razend populair. Waarom? Vanwege alle voordelen! Ontdek alle voordelen van houten kozijnen in onderstaand artikel!

Voordelen houten kozijnen

Houten kozijnen, de voordelen

De reden dat houten kozijnen nog steeds zo populair blijven komt door de veelzijdigheid van hout. Hout heeft van nature al een warme uitstraling, maar door het houtwerk te schilderen creëer je in een mum van tijd een volledige nieuwe uitstraling van de houten kozijnen. Door dit eens in de zoveel tijd te doen raak je nooit uitgekeken op de houten kozijnen, wat bij overige materialen zoals kunststof of aluminium (welke niet makkelijk te bewerken zijn) natuurlijk altijd kan gebeuren na verloop van tijd.

Aluminium en kunststof hebben dan misschien als groot voordeel dat beide materialen vrijwel geen onderhoud nodig hebben, maar het onderhoud van houten kozijnen valt best mee en kun je in veel gevallen makkelijk zelf doen. Het schuren, lakken en verven van hout mag immers voor de meeste mensen geen probleem heten. Daar staat tegenover dat hout ook gemakkelijk te repareren valt, wat bij bijvoorbeeld aluminium- of kunststof kozijnen een veel moeilijker geval is.

Bij het juiste onderhoud kent hout ook een zeer lange levensduur, al moet daar wel een kanttekening bij geplaatst worden; de verschillende houtsoorten verschillen qua levensduur van elkaar. Een houtsoort van zacht hout is in aanschaf goedkoper, maar kent een kortere levensduur (15 á 20 jaar) dan bijvoorbeeld hardhout uit klasse 1 (tot wel 75 jaar met het juiste onderhoud).

Wel de lusten, niet de lasten

Wie graag de uitstraling wilt van hout, maar niet bepaald zit te wachten op het benodigde onderhoud van hout heeft tegenwoordig voldoende opties om over na te denken. Er zijn namelijk kunststof kozijnen verkrijgbaar in houtlook welke logischerwijs (vrijwel) geen onderhoud nodig hebben. Zo geniet je van een houten uitstraling zonder de lasten van houten kozijnen (zoals het onderhoud) te hoeven dragen.

Eenvoudig besparen op houten kozijnen

De kostprijs van houten kozijnen zijn onder andere afhankelijk van de grootte, de gekozen houtsoort en de vakman die de houten kozijnen komt plaatsen. Vooral rondom deze laatste factor kun je eenvoudig besparen op de aanschaf en installatie van houten kozijnen.

Door meerdere timmermannen met elkaar te vergelijken voordat je een definitieve keuze maakt ontdek je vrij snel welke vakman de voordeligste is voor jouw situatie. Zo bespaar je flink op de kosten voor je nieuwe houten kozijnen. De besparing kun je in eigen zak steken, maar natuurlijk ook in hout van een hogere kwaliteit zodat je nog langer kunt genieten van de houten kozijnen!


Laat een reactie achter, vinden we leuk!