Houten dakkapel, wat zijn de voordelen?

Mike avatar

Mike op 05-01-2016

Een houten dakkapel. Een goed afgewerkt exemplaar is een lust voor het oog en een enorme waardetoevoeging aan uw woning. Benieuwd naar alle voordelen van houten dakkapellen? Lees snel verder!

Houten dakkapel voordelen

Houten dakkapel

Een houten dakkapel bestaat drie houten onderdelen die samen de dakkapel vormen: de blaken voor de constructie, de beplating en de kozijnen. De balken worden meestal vervaardigd uit vurenhout en de houten kozijnen zijn doorgaans gemaakt van hardhout. Voor de beplating wordt vrijwel altijd gebruik gemaakt van watervast verlijmd multiplex. Multiplex bestaat uit meerdere lagen hout die op elkaar worden gelijmd. Hierdoor biedt multiplex extra stevigheid. Overigens kunt u ook kiezen voor hardhouten rabatdelen.

Voordelen van een houten dakkapel

De voornaamste voordelen van een houten dakkapel zijn:

 • Unieke uitstraling
 • Geschikt voor maatwerk
 • Eenvoudig te repareren en overschilderbaar
 •  

  Unieke uitstraling

  Hout heeft als natuurproduct een uitstraling die andere materialen van nature niet hebben. Het zorgt voor authenticiteit wat vrijwel niet na te maken valt. Houten dakkapellen passen dan ook perfect bij oudere woningen en integreren naadloos in de bestaande vormgeving van het pand. Overigens betekent dit niet dat een houten dakkapel op een nieuwbouw woning zou misstaan natuurlijk.

  Geschikt voor maatwerk

  Hout is eenvoudig te bewerken en daarom loont dit materiaal zich uitermate goed wanneer u op zoek bent naar een maatwerkoplossing. Het gaat dan niet alleen om unieke maten, maar bijvoorbeeld ook afwerkingen. Een sierlijke afwerking van de houten dakkapel? Geen enkel probleem. Een goede timmerman maakt met zijn handen wat u in gedachten heeft.

  Eenvoudig te repareren en overschilderbaar

  Hout is een duurzaam materiaal, maar heeft een groot voordeel ten opzichte van overige duurzame materialen; het valt te repareren in geval van schade. Zonder problemen voert u (of de vakman) reparaties uit indien dit nodig is.

  Bijkomend voordeel is het dat een houten dakkapel overschilderbaar is. Wilt u na verloop van tijd een andere uitstraling creëren? Met een likje verf zorgt u in een handomdraai voor een compleet nieuwe uitstraling van de houten dakkapel.

  Semi houten dakkapel

  Een semi houten dakkapel is ideaal wanneer u wel graag de uitstraling wilt van hout, maar niet zit te wachten op het onderhoud wat benodigd is bij een houten dakkapel. U kiest dan het best voor een houten dakkapel die is uitgerust met kunststof delen, bijvoorbeeld voor de beplating en/of de kozijnen. Een kunststof kozijn heeft misschien wel een mindere uitstraling, maar behoeft vrijwel geen onderhoud. Dit is vooral erg fijn wanneer de dakkapel voor uzelf moeilijk bereikbaar is om onderhoud aan uit te voeren.

  Besparen op houten dakkapellen

  Besparen op uw nieuwe houten dakkapel begint al bij het uitzoeken van de specialist die de dakkapel voor u gaat bouwen en/of plaatsen.

  Onderling hanteren deze specialisten namelijk behoorlijk uiteenlopende tarieven. Door meerdere vaklui met elkaar te vergelijke verzekerd u zichzelf altijd van de beste prijs voor uw nieuwe dakkapel. Mensen die deze vergelijking al eerder maakten bespaarden vaak tot wel 40% op de totale kosten voor een houten dakkapel!


  Laat een reactie achter, vinden we leuk!