Deur draairichting veranderen; een stappenplan

Mike avatar

Mike op 24-06-2014

Het veranderen van de draairichting van een deur is een niet al te lastige klus die u prima zelf kunt uitvoeren. In dit stappenplan leest u precies wat u met de scharnieren en het kozijn moet doen om de draairichting van uw deur van rechts naar links, of andersom te veranderen.

draairichting deur veranderen

Welke stappen moet u uitvoeren om de draairichting van uw deur te veranderen?

Stap 1
Verwijder de scharnier pennen en til de deur uit de scharnieren. Beschadigingen kunt u voorkomen door de scharnierpennen eerst met een drevel een klein stukje omhoog te tikken.

Stap 2
Verwijder de scharnieren van de deur en deurpost. Haal daarnaast ook deurklinken, slot en slotplaat los. Wanneer de scharnieren uitgesleten of verbogen zijn, is het verstandig nieuwe te kopen.

stap 3
Haal de scharnieren uit elkaar en houd de scharnierhelften op de tegenoverliggende kant van het deurkozijn, teken ze vervolgens af met potlood.

Stap 4
Met een hobbymes kunt u gemakkelijk het hout langs de afgetekende lijnen inkerven en met behulp van een beitel weg steken. De scharnieren moeten netjes in het kozijn kunnen vallen. De beitel kunt u scherp slijpen met een slijpmachine. Probeer het hout niet in één keer weg te steken, maar in stappen.

Stap 5
Zet de deur in het kozijn en stel hem met behulp van wiggen. Zorg voor een speling van ongeveer 2-3 mm tussen de deur en het kozijn.

Stap 6
Teken de plaatsen van de scharnieren af op de zijkant van de deur. Maak met een hobbymes en beitel inkepingen in de deur.

Stap 7
Boor schroefgaten voor en schroef vervolgens de scharnierhelften vast aan de deur. Hang daarna de deur in de scharnieren en stel deze met behulp van wiggen, zodat de scharnierpennen gemakkelijk aangebracht kunnen worden. Eventuele verfresten van de scharnierpennen kunt u verwijderen.

Stap 8
Boor in de zijkant van de deur vervolgens een opening voor het slot. Gebruik hiervoor een speedboor van 12mm. Zorg ervoor dat het midden van de slotplaat op de standaard hoogte van 105cm komt.

Stap 9
Steek het slot in het zojuist geboorde gat en teken de contouren van de eindplaat af op de deur. Steek vervolgens het hout weg zodat het slot netjes verzonken in de deur komt te liggen.

Stap 10
Haal het slot weer uit de deur. Houd het op de juiste hoogte en diepte tegen de deur aan en teken de positie van de gaten voor de klink op de deur af (teken ook het eventuele sleutelgat af). Boor deze gaten met een speedboor van 10mm.

Stap 11
Schroef nu het slot in de deur en markeer de plaats van de dagschoot (en eventueel ook de sleutelschoot) op het kozijn.

Stap 12
Boor gaten voor de dagschoot (en eventuele sleutelschoot) uit. Teken de positie van de slotplaat af op het kozijn en steek met een beitel het hout weg zodat de plaat in het kozijn verzonken komt te liggen. Schroef vervolgens de slotplaat op het kozijn.

Stap 13
De oude inkepingen van de scharnieren (in de deur en het kozijn) kunt u opvullen met een dun latje of stukjes hardboard en vervolgens door te schuren, plamuren en schilderen netjes wegwerken.

Laat u de draairichting van uw deur of deuren liever veranderen door een professionele timmerman?

Dan raden we u aan om meerdere timmerman offertes aan te vragen en deze na ontvangst met elkaar te vergelijken. Zo kunt u in kosten besparen en daarnaast kiezen voor de timmerman die het best aansluit op uw prijs- en kwaliteitswensen.


Laat een reactie achter, vinden we leuk!