Afhangen van een stompe deur doet u zo

Mike avatar

Mike op 19-06-2014

Het afhangen van een stompe deur is niet het meest gemakkelijke klusje. Maar met een goede voorbereiding en het juiste gereedschap is het een prima klus die u zelf kunt uitvoeren.

Deur afhangen

Gereedschap en stappenplan voor het afhangen van de deur

Een stompe deur valt helemaal in het deurkozijn en wordt afgehangen met scharnieren. Voor het afhangen van een stompe deur heeft u de volgende gereedschapsstukken nodig:

  • Een waterpas
  • Een zaag- en boormachine
  • Een houtbeitel
  • Een schroevendraaier
  • Een duimstok met potlood
  • Een rolmaat
  • Twee schragen

Het stappenplan

Stap 1: opmeten van het kozijn; de kozijnmaat is de breedte en de hoogte van de deuropening. De breedte meet u onderaan, bovenaan en in het midden. De hoogte meet u aan de linkerstijl en de rechterstijl.

Stap 2: draairichting bepalen; een stompe deur kan in de meeste gevallen zowel links als rechts draaiend worden afgehangen. Ga aan de kant van de deur staan waar u de deur naar toe trekt bij het openen. Zitten de scharnieren aan de linker kant dan is de deur linksdraaiend, zitten ze aan de rechter kant dan is de deur rechtsdraaiend. Nu u de deurmaat en draairichting heeft bepaald, kunt u een passende deur uitzoeken.

Stap 3: deur op maat maken; deuren worden in standaard maten geleverd. Mogelijk moet uw deur nog passend gemaakt worden door middel van afzagen of afschaven. Een stompe deur kunt u aan alle kanten afschaven. Stompe deuren zijn (afhankelijk van het type deur) tot maximaal 1cm in te korten of smaller te maken. Bij kleine aanpassingen is het meestal logisch om dit aan de scharnierkant te doen omdat u anders het slot van de deur moet verplaatsen.

Stap 4: pas schaven; om een stompe deur op maat te maken kijkt u eerst met een waterpas of de bovendorpel en de eventuele drempel van het kozijn waterpas zijn. Zo ja, meet dan de hoogte van het deurkozijn en breng deze maat min 5cm over op de deur. Schaaf bij voorkeur aan de onderkant van de deur de overmaat af. Plaats hierna de deur in de deuropening. Als de deur te breed is, duw dan de slotkant in de kozijnslot, dan is aan de scharnier kant goed te zien hoeveel er van de deur moet worden afgeschaafd. Als de deur in zijn geheel in de kozijnspanning past moeten er in totaal ongeveer 4mm speling zijn, aan de scharnierkant 1mm en aan de slotkant 3mm.

Stap 5: scharnieren in kozijn aanbrengen; teken in het kozijn af waar de scharnieren moeten komen. Kijk voor de hoogte van de scharnieren naar de andere deuren in uw huis. Hak en steek vervolgens met een bijtel het hout weg waar de scharnieren moeten komen. Plaats de scharnieren nu in de uitgestoken sparingen. Boor de nodige schroefgaten eerst voor en schroef de scharnieren vast in het kozijn.

Stap 6: scharnieren op de deur aftekenen; nu kunt u de op maat gemaakte deur op de juiste hoogte in het deurkozijn stellen. Dit doet u door onder de deur bijvoorbeeld een houtje te schuiven, leg op de deur bijvoorbeeld een muntje van 10 cent en duw de deur verder aan totdat het muntje tussen de deur en kozijn wordt geklemd. Nu de deur gesteld is kunt u de scharnieren aftekenen op de deur. Zorg ervoor dat de ruimte achter de scharnieren op de deur ongeveer 1mm smaller is dan in het kozijn, dit om knellen in de nek te voorkomen.

Stap 7: sparingen voor scharnieren in de deur uitsteken; hak de sparingen voor de scharnierhelften uit de deur. Schroef na het voorboren de onderste en bovenste scharnierhelften steeds met een schroef op de deur. Probeer nu of de scharnierhelften op de deur en in het kozijn in elkaar passen door de deur in het kozijn te hangen. Controleer vervolgens of de deur goed opent en sluit, zo ja, breng dan de ontbrekende schroeven aan. Monteer als laatste de middelste scharnierhelft op de deur.

Wilt u voor het afstellen van uw deuren toch graag over laten aan een professionele timmerman?

Dan raden we u aan om meerder offertes aan te vragen bij diverse timmerman bedrijven. Op deze manier kunt u namelijk aanzienlijk in kosten besparen. Daarnaast kunt u zo ook eenvoudig kiezen voor de timmerman die het beste aansluit op uw prijs- en kwaliteitswensen.


Laat een reactie achter, vinden we leuk!